Sunday, April 17, 2011

Tutorial: Disable Right Click

Salam semua.

First time nak buat tutorial sbb kawan2 nak tau cane nak disable right click.agagaga...
Ni semua gara2 ada 1 group kat fb yg sesuka  hati jerk amek gambar2 perempuan betudung tapi seksi/cantik n then kutuk2 or komen lucah.Pervert!
Kalo lah semua laki macam ni, jenuh la perempuan dan banyak jugaak dosa perempuan.
Tapi laki yg macam tu lg banyak dosanya!

Ni cara-caranya:

Langkah 1: Pegi kat dashboard > Design > Add gadget > HTML/JavaScript
Langkah 2: Copy and paste kod ni kat citu

   <script language="JavaScript">

   <!—
   var message="Haip, nak amek apa tu?!";

   ///////////////////////////////////
   function clickIE4(){
   if (event.button==2){
   alert(message);
   return false;
   }
   }

   function clickNS4(e){
   if (document.layers
   document.getElementById&&!document.all){
   if (e.which==2
   e.which==3){
   alert(message);
   return false;
   }
   }
   }

   if (document.layers){
   document.captureEvents(Event.MOUSEDOWN);
   document.onmousedown=clickNS4;
   }
   else if (document.all&&!document.getElementById){
   document.onmousedown=clickIE4;
   }

   document.oncontextmenu=new Function("alert(message);return false")
   // -->
   </script>


Langkah 3: Korang tukar la ayat dalam " " tu mengikut citarasa korang. Then save!
 
Siap sudah! Sekarang sesape pun xleh nak copy ka save sesuka hati.
Selamat mencuba!~

3 comments:

my ^o^ said...

ni mesti khas utk kita kan..
baru semngat nak buat.. tapi nak rite klik dapat ayat ni '' haip, nak amek ape tu'' haaaa ayoooo...lalalala

budak kapok said...

haha. ayo, mcm mana mahu copy. xboley. hahahaha

Fatin Athirah said...

control c lah mai..