Thursday, September 26, 2013

Vacation | Krabi Part I

Hi uols! Hope uols sihat walafiat. Assalamualaikum. Eh lambat plak bg salam.
Awal September yg lalu, me n hubby ke Krabi, Thailand.
So nak cerita la sket n bg tips utk uols kalo nak kesana.


Day 1

Kitorang gerak hari Sabtu. Flight Airasia KL-Krabi RM170. Yes kitorang beli waktu promosi.
Total up 2 orang pergi dan balik RM680 tunai. Murah kan? Uols pun boleh pi.
Sampai di airport krabi, ada van tunggu kedatangan kitorang. Walaupun delay depa still tunggu.
Brapa? RM60 untuk 1 van. Yes, van ni kita booked online melalui pihak resort.
Kitorang stay kat Somkiet Buri Resort. Melalui survey online kat agoda.com kitorang rasa resort ni yg terbaik dalam kategori bajet kitorang. RM150 per night. Total up 3 mlm skali 17% tax jadilah RM550.
Resort ni best kalo untuk pasangan yg nak honeymoon sebab kawasan luas and ada privasi walaupun dalam pekan. Haaa resort ni dalam pekan Aonang. Kalo korang nak stay better stay kat Aonang sebab kat sini byk kedai makan n kedai shopping. Nak buat aktiviti laut pun turun kat pantai Aonang jugak. Kalo stay area lain susah la sket n kena spend lebih la untuk transport.

Malam harinya kitorang jalan2 la cari kedai, lawat kawasan n cari agensi untuk buat aktiviti esok harinya.
Sdg kami jalan2ada orang panggil, "nak pi mana abg?nak cari pakej snorkeling ka?kami sini ada...." Aik? Rupanya mamat ni student UUM dulu katanya. Stlh survey pakej kat sini mmg berpatutan. Pakej snorkeling 1000Baht / person, lebih kurang RM110. Compare dgn pakej under resort 1500Bath. Makanya jgn amek apa2 pakej under resort sebab depa charge lebih. Pi la cari agen lain kat luaq yg lebih murah. Jalan2 jumpa signboard A/C van Aonang-Airport RM15 per person. What???? Resort charged kitorang double! So dinasihatkan masa sampai airport ok la nak tempah sebab sampai lambat pun depa tunggu. Tapi nanti nak balik dinasihatkan cari sendiri ja van kat luar tu. Ahaaa..mmg nak crita utk orang yg bajet la. Kalo tak bajet takyah baca la seterusnya.

 While waiting for the flight

 zzzzzz awan tak cantik pulak

Angry bird drinks! Nak beli untuk double DZ tapi tak yakin pulak halal ka tidak.


Day 2

Selamat pagi Malaysia! Sejuknya nak mandi, memandangkam satgi nak mandi laut macam segan plak nak mandi pagi nih. Heh. Lepas makan kat resort kitorang pun mnunggu van untuk ke pantai. Alahai, skali destinasi pantai 3 minit ja dari resort. Kalo tau jalan kaki je..lama menunggu. Lebih kurang pukol 10 kita naik boat. Ada 6 pulau yg akan kita lawat. 

Pantai pertama. Cantikkkkk sgt. Pasir halus awan biru air hijau." U have 30 minutes. If you are late, bye bye!" Sempatla mandi kejap 10 mins tapi tak sempat pun jelajah pulau. zzzzzz :|





Pulau kedua. Macam  bukan pulau je. Behenti kejap 5 mins, snap pic then blah. Tempat ni gua dimana burung buat sarang. Kalo buat cerita historic sesuai kot.




Pulau ketiga. Benti utk snorkeling 30 mins. 1 2 3 terjun!



Pulau ke-4. Benti 30 mins. Boleh snorkeling lagi tapi kitoang dh start pening sebab lapar amat. Pedih perut bila pressure dalam laut tekan perut kosong :(







Pulau ke-5. Tahap gaban nak muntah. Muka mcm blkg kuali pun dah tak kisah. Cantik mana pun rasa cm nak balik dah. Kamera plak lens jadi klabu asap, takdak kain kering nak lap. Nasib baikkkkkkkk dh nk mkn.





 Energy charged!


Pulau ke-6 which is the last one, Phi-phi island. "You got one hour here. 3 o'clock we will heading back to Aonang. If you are late see you tomorrow".
Yeahhhh...pulau ni besar n ada penduduk. Ada mini town. Mandi kejap bersihkan pasir dan badan yg melekit. Pusing island n dah sejam. Sempat beli aiskrim je pun.












Balik. Tidoq. Makan. Tidoq.
Harap maap sbb gambaq byk sgt. Teruja sgt sebab pemandangan cantik, model pun cantik gedebushhhh so xtau nak pilih yg mana satu. Makanya up semua :P

Sambung next part.

3 comments:

Anonymous said...

I every time used to read piece of writing in news papers
but now as I am a user of web so from now I am using net for
content, thanks to web.

my website; goji actives como ingerir

A Girl Like You said...

wow wowww! Krabi seems nice!!!

Dewi Aja said...

Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
Jika ya, silahkan kunjungi website kami www.kumpulbagi.com atau www.facebook.com/kumpulbagi/ untuk info selengkapnya.

Di sana anda bisa dengan bebas share dan mendowload foto-foto, music, video, filem dll dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)