Sunday, October 31, 2010

Perfection

Hati-hati.


Hati-hati di jalan raya.

Tak.sy bukan nak crita pasal ni tapi something like that. Penah tak dengar org kata, org yg terlalu berhati-hati tends to do mistakes more than others? I think its really true.

Pada pandangan sy la kan, org yg terlalu berhati-hati ni ada masalah sket. Namanya obsessive-compulsive disorder. Nak sebut penyakit cm tak best jer kn so sy sebut disoder la… Orang yg alami disorder ni tends to do things repeatedly sebab dia cam tak yakin apa yg dia buat tu betul. So ulang-ulang buat sampai puas hati. Contohnya, dah kunci pintu tadi, tapi rasa cam tak, turun ag p cek. Japg nak tidor, cek lg. Alahai…tak letih ka? Kalo lam kes lain lak, cam rujuk2 buku setiap kali nak buat kerja walaupun tau mmg tulah jawapanya sbb tiap2 ari buat. Nak rujuk, Cuma nak confirm. Takut silap…Tapi cane plak kalo sepnjang masa rujuk tp still buat salah? So what the point of viewing and confirming? Tak pun cm bawak keta. Cthnya nak kuar paking, pelan2 gostan pusing stereng, g depan balik,gostan balik, alih2 telanggar gak bontot kete depan? Cam pelik kan? Rasanya org cmni kena buang sifat ragu-ragu tu.Sentiasa yakin. Lagi pun practises make perfect right? Kalo dah ulang2 byk kali tak kan la x cekap2 lagi? Tak kan la buat salah lg? Malu kat adik2 haa…kena la yakin wat keja tu..

Entah apa2 la sy bebel kan?

Cuma nak nasihat kepada org2 yg tak yakin dan ragu2 pada diri sendiri, yakin lah dengan diri anda sendiri sbb anda seolah2 tak percaya diri sendiri. Kalo diri sendiri pun tak percaya, cmna org lain nak percaya. Tak gitu? Manalah tau, sebab sikap anda yg ragu-ragu dan terlalu berhati-hati ni, boleh memberi kesan kepada orang lain.

So, best of luck!

2 comments:

miss keroppi said...

:) haha..die terlalu berhati-hati :P

Cik Gojez said...

uhu...tak salah pun..cuma kurangkn jela kn?
live a normal life..xyah pressure2
peace =)